Hoe voorkom je een duivenmelkerslong?

Hoe voorkom je een duivenmelkerslong?

28 mei 2021

Het blijft een terugkerend onderwerp in verschillende branches: de lange termijn gevolgen van het inademen van schadelijke stoffen. Het effect hiervan wordt vaak ernstig onderschat, of soms ontbreekt simpelweg de juiste kennis over dergelijke stoffen. Een probleem waar wel al veel over gekend en geschreven is, is de duivenmelkerslong.

Extrinsieke allergische alveolitis (EAA)

Extrinsieke allergische alveolitis (EAA), soms ook wel hypersensitiviteits pneumonitis (HP) genoemd, is de wetenschappelijke naam voor wat we in de volksmond kennen als een duivenmelkerslong. Het is een vorm van een allergische reactie die ontstaat door het frequent inademen van duiveneiwitten. Deze eiwitten komen vrij uit de veren en ontlasting van de vogels en zorgen in de longen voor een ontsteking in de longblaasjes. Vaak herstellen deze longblaasjes vanzelf, maar de herstellende functie van het lichaam is niet oneindig. Door langdurige en frequente blootstelling, kan het longweefsel onherstelbaar beschadigen en zal er littekenweefsel ontstaan. Het gevolg hiervan is dat de longcapaciteit vermindert, wat gevolgen als kortademigheid, droge hoestbuien en beperking van de inspanningscapaciteiten zal hebben. 

Hoe voorkomt u het ontstaan van een duivenmelkerslong?

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor deze aandoening. Er zijn een aantal zaken die bijdragen aan het veilig beoefenen van de duivensport:

  • Een aparte set kleding en schoenen voor in het duivenhok
  • Maak het hok stofvrij door regelmatig te dweilen
  • Was na elk bezoek aan het hok de handen
  • Zorg voor goede ventilatie in het hok
  • Draag altijd een kwalitatief goed mond- en neusmasker

De Arbin Kite als oplossing als bescherming tegen duivenmelkerslong

Al een aantal jaar biedt Arbin Safety Products dé oplossing voor het veilig werken in stoffige en vervuilde omgevingen. Het Kite P3 masker is een luchtkap dat de gebruiker voorziet van gefilterde en gekoelde lucht. Het masker is voorzien van een motorunit op de Kite zelf waardoor de gebruiker geen ademweerstand ondervind zoals bij een FFP2/FFP3 masker wel het geval is. Dit staat de gebruiker toe om gedurende lange tijd zijn/haar werkzaamheden te kunnen uitoefenen. Met zijn lichte gewicht van slechts 930 gram en de ruime opzet van de kap, die het mogelijk maakt om een bril te dragen, is het Kite P3 masker dé ideale oplossing voor longbescherming van hoge kwaliteit!

Met de aanschaf van het Kite P3 masker zijn al tientallen duivenhouders u voorgegaan in binnen- en buitenland. Sommigen uit voorzorg, anderen uit noodzaak. Vanuit verschillende duivenhouders hebben wij in de afgelopen jaren reacties gekregen dat het Kite P3 masker heeft voorkomen dat zij moesten stoppen met hun passie, het houden van duiven. Arbin Safety Products is daarom bijzonder trots dat wij bij kunnen bijdragen aan de gezondheid van mensen zodat zij hun passie kunnen voortzetten.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf of organisatie? Neem contact op en we helpen je graag verder.