Interview met duivenhouder

Interview met duivenhouder

18 november 2021

Wij staan in nauw contact met de gebruikers van onze adembeschermingsmiddelen. Hun ervaringen zijn voor ons bijzonder waardevol en de opmerkingen gebruiken we als inspiratie voor toekomstige ontwikkelingen. Voor dit interview gingen we op bezoek bij Jan Karsten, een succesvolle duivenhouder die met zijn vele jaren ervaring alle aspecten van de sport kent.

De duivensport

Hoe zit het met de duivensport in Nederland en België? Is het een grote sport of valt dat mee?
Zeker, de duivensport is een grote sport. Niet alleen in Nederland en België maar bijna vanuit alle uithoeken van de wereld hoor je over de duiven sport. Jammer genoeg is het ook een hele dure sport en voor liefhebbers met een kleine beurs is het dus niet altijd makkelijk om met veel duiven mee te doen. Ook voor jeugdleden is het lastig, ze hebben vaak hulp nodig vanuit hun ouders of andere duivenhouders om te kunnen beginnen. 

Hoe ziet een dag in de duivensport eruit? Wat komt er allemaal bij kijken?
In de zomer als de wedstrijden beginnen laat ik de doffers (mannetjesduiven) los om 7 uur ’s ochtends en maak dan het hok schoon, zet alles klaar (water, voer en een bad) en om ongeveer 8 uur roep ik ze weer binnen. Wanneer de doffers weer binnen zijn laat ik de jongen duiven los, hier maak ik ook alles gereed en dit herhaal ik bij de duivinnen en de kweekduiven. Meestal ben ik rond een uur of 10 weer klaar met dit hele proces. Omdat ik in WAO zit, heb ik hier genoeg tijd voor. Toen ik nog werkte kon ik ze alleen ’s ochtends wat voer geven omdat ik vroeg moest vertrekken. De middagen spendeer ik vaak ook met trainingsuren voor mijn duiven, waarbij ik om het uur een andere duivengroep laat rondvliegen. 

Longproblemen

Online lees je soms verhalen dat mensen longproblemen ontwikkelen in de duivensport, komt dat veel voor? En is daar iets aan te doen?
Het hele fijne duivenstof is het grootse probleem, ik heb dan ook de ramen van het hok dag en nacht open staan voor luchtcirculatie. Als extra maatregel heb ik ook een afzuiginstallatie in mij hok zitten. Zelf ben ik vanuit mijn voormalige werk als voeger bij bouwbedrijven veel in aanraking geweest met fijnstof, in combinatie met mijn liefde voor het houden van duiven heb ik helaas door de jaren heen behoorlijk wat fijnstof binnengekregen.

Het nadeel van fijnstof is dat je de problemen zich pas na vele jaren voordoen en dat het dan vaak alsnog niet serieus wordt genomen. Zeker bij de oudere duivenhouders hoor je vaak dat longproblemen opspelen. Met goede bescherming kan je veel voorkomen, maar daar wordt helaas niet altijd aan gedacht. 

Arbin als oplossing

Jij bent een trouwe afnemer van de Kite, jij hebt er zelfs 2! Hoe heb je de Kite ontdekt? Heb je ooit andere mondmaskers of gezichtsmaskers geprobeerd?
In 1996 kreeg ik problemen met mijn longen, de huisarts stuurde mij direct door naar de longarts en zo lag ik al snel in het ziekenhuis. Nadat de longarts mij vertelde dat ik een postduivenlong had zei hij dat ik mijn duiven weg moest doen en niet eerder naar huis mocht voordat de duiven weg waren. Ik was enorm overstuur en na wat nadenken heb ik het ziekenhuis  stiekem verlaten. Toen ik thuis kwam heb ik nagedacht over hoe ik nu verder moest. Mijn duiven wegdoen kon ik niet, de duiven waren mijn passie.

Ik ben opzoek gegaan naar een oplossing en via firma Koudijs uit Epe kwam ik aan een stofhelm van 3M met P2 filter. Helaas bleef ik mijn longproblemen houden met deze helm en dus moest ik opzoek naar iets anders. Gelukkig kwam niet veel later alsnog de oplossing, Koudijs begon ook de Kite van Arbin Safety Products te verkopen. Het P3 filter biedt de perfecte bescherming tegen het fijnstof van de duiven. Inmiddels zijn we 25 jaar verder en dankzij de Kite heb ik mijn duiven nog steeds!

Meer weten? Neem contact met ons op!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf of organisatie? Neem contact op en we helpen je graag verder.