Arbin’s rijke historie

Arbin Safety Products productie faciliteiten in Eindhoven

Arbin Safety Products kent een rijke historie. Het van oorsprong familiebedrijf, werd bijna een eeuw geleden opgericht en is uitgegroeid tot een vooruitlopend bedrijf in adembeschermingsmiddelen.

Dagelijks wordt er volgens de meest actuele technologieën gewerkt aan verbeteringen en nieuwe technieken. Daarbij staat niet het product, maar juist de gebruiker centraal, evenals betrouwbaarheid, duurzaamheid en service. Vanuit die filosofie ontwikkelt Arbin Safety Products verschillende producten die stuk voor stuk berekend zijn op hun zware taak. Dag in dag uit, want u wilt nu eenmaal op uw uitrusting kunnen vertrouwen.

Wat ooit begon met een boterkleurmengsel, resulteerde in bijna 100 jaar ervaring in adembeschermingsmiddelen.

1916

De eerste ademluchtkap

De familie van der Grinten ontwikkelde in de 19e eeuw een kleurstof om margarine geel te kleuren. Bij de productie van dit boterkleursel kwamen verschillende stoffen vrij, die bij contact zorgde voor een gele huid. De medewerkers kregen, zoals men het toen uitdrukte, ‘zowel aan de handen als in het gezicht de kleur der kanarievogels’.

Om hen te beschermen tegen de schadelijke stoffen ontwikkelde Frans van der Grinten in 1916 de allereerste ademluchtkap. Deze kreeg de naam VanderGrinten kap. Oorspronkelijk werd de kap enkel voor eigen gebruik geproduceerd, maar al snel werd er ook aan andere bedrijven geleverd.

Poster van de eerste VanderGrinten luchtkap

1958

Oprichting van Arbin Veiligheid BV

Om zich volledig te kunnen focussen op de luchtkappen werd de productie en de verkoop ervan in 1958 ondergebracht in het nieuwe bedrijf Arbin Veiligheid BV. Aan het roer stond Henk van der Grinten, deze wist het bedrijf een vooraanstaande positie te geven binnen de Benelux.

VanderGrinten kap in gebruik in fabriek

1989

Uitbreiding van het gamma

In 1989 werd het bedrijf doorgegeven aan de volgende generatie. Karel van der Grinten veranderde de naam in Arbin Personal Protection BV en zorgde voor een fors uitgebreid gamma.

Buiten de adembescherming werden vanaf dan ook kleding ter bescherming tegen chemicaliën, gasfilters, straalhelmen en valgordels aangeboden. In deze periode nam de export een grote vlucht, de producten werden wereldwijd verkocht.

Catalogus van Arbin Personal Protection BV

2002

Overname

Het bedrijf werd uiteindelijk in 2002 overgenomen door North Safety Products, een Amerikaanse fabrikant van persoonlijke beschermingsmiddelen. Enkele jaren later, in 2008 werd dit geheel op zijn beurt overgenomen door Honeywell.

2013

Arbin Safety Products

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. In 2013 besloot Karel van der Grinten dan ook om samen met oud-compagnon van Arbin Personal Protection, Jurriaan Suurenbroek, het bedrijf Arbin Safety Products op te richten. Dit met als doel om een lijn innovatieve adembeschermingsmiddelen te ontwikkelen, de Kite luchtkappen.

Arbin Kite Standaard volgelaatsmasker met luchttoevoer

2023

De herboren VanderGrinten kap

De productie van de intussen historische VanderGrinten kap werd enkele jaren geleden stopgezet, maar op aandringen van verschillende gebruikers kroop Karel van der Grinten weer achter de tekentafel. De luchtkappen van zijn voorouders werden wat aangepast conform de huidige eisen en voorzien van een moderne look. De VanderGrinten kap is weer klaar om decennia lang mensen van gezonde lucht te voorzien.

VanderGrinten perslucht kap AG-2 product update

2023

Uitbreiding team

Arbin Safety Products veranderde recent van aandeelhouder. Karel van der Grinten heeft het dagelijks bestuur overgedragen waardoor hij zich volledig kan richten op de ontwikkeling van nieuwe producten. Het nieuwe managementteam bestaat voortaan uit Patrick, Jarno en Thabo Lambreghts. Alle vertrouwde personen blijven betrokken en zorgen zo voor continuïteit bij het bedrijf.

Nu

De succesvolle Kite Pro reeks

De Arbin producten werden inmiddels zowel nationaal als internationaal verkocht, maar Karel bleef niet stilzitten. Hij legde zijn oor te luisteren bij de gebruikers van de luchtkappen en verzamelde zorgvuldig alle feedback. Na enkele jaren leidde dit tot de ontwikkeling van de nieuwe Kite Pro reeks.

Deze innovatieve reeks producten combineert de voordelen van verschillende types adembescherming in één uiterst eenvoudig toestel. De nieuwe producten worden met veel enthousiasme onthaald en blijken meteen een groot succes te zijn.

Arbin Kite Pro Vision volgelaatsmasker met luchttoevoer