Vergelijking adembescherming

Om jezelf en je werknemers optimaal te beschermen tegen stofdeeltjes, is de juiste keuze van adembescherming cruciaal. Het is belangrijk op te merken dat het selecteren van de juiste ademhalingsbescherming afhankelijk is van de specifieke omgeving en risico’s waaraan een persoon wordt blootgesteld.

De maskers en luchtkappen die hier vermeld worden, mogen in geen geval gebruikt worden als er onvoldoende zuurstof aanwezig is in de omgevingslucht of als de aard van de vervuiling niet bekend is. Bij twijfel dient u met ons contact op te nemen. 

Elk type van producten heeft zijn eigen kenmerken die in acht moeten worden genomen bij de keuze voor een bepaald systeem. Hieronder enkele veel gebruikte soorten adembescherming, telkens met hun voor- en nadelen.

Types adembescherming

Wegwerp stofmasker
Het wegwerpstofmasker (Filtering Face Piece of FFP) is een eenvoudig, licht en goedkoop masker dat de mond en neus bedekt. Ze zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Wegwerpmondmaskers hebben over het algemeen geen afdichting rond het gezicht waardoor de inwaartse lekkage hoog is, dit resulteert in een beperkte bescherming voor de gebruiker.

Het draagcomfort is niet ideaal vanwege de opgebouwde warmte, condens op een eventueel gedragen bril en het benauwde gevoel. Bovendien zijn deze maskers niet bruikbaar bij baarddragers. De maskers hebben een korte levensduur, voor langdurige bescherming moet er dus vaak een nieuw exemplaar gebruikt worden. Dit maakt het op lange termijn een dure oplossing.

Halfgelaatsmasker
Halfgelaatsmaskers bedekken de neus en mond en hebben een stevige afdichting rond het gezicht met behulp van elastische banden. Ze hebben vervangbare filters die deeltjes en soms gassen kunnen filteren.

Halfgelaatsmaskers bieden betere bescherming dan wegwerpmondmaskers en zijn geschikt voor omgevingen met matige concentraties van schadelijke stoffen. Ze laten echter de ogen en het gelaat onbeschermd. De elastische banden drukken erg op het gezicht bij lang gebruik wat als onaangenaam wordt ervaren.

Ruggedragen aanblaassysteem
Dit zijn maskers of luchtkappen die met een luchtslang zijn verbonden met een motorunit op de rug. Motor aangedreven adembescherming is veiliger en comfortabeler en maakt langdurig gebruik mogelijk. 

Deze systemen bieden een constante stroom van schone lucht en dankzij een lichte overdruk bieden ze een heel hoge graad van bescherming, terwijl de drager de weerstand van het filter niet hoeft te overwinnen. Nadeel is de nogal bewerkelijke wijze van aandoen, de loshangende luchtslang, de zware unit op de rug en de hoge aanschafprijs. 

Arbin Kite
De Kite luchtkappen bieden op veel van voorgaande nadelen een antwoord. Het is een alles-in-één oplossing die zich onderscheidt door het uitstekende gebruiksgemak. De luchtkappen zijn in een handomdraai opgezet omdat er geen motorunit op de riem gedragen dient te worden.

De motor ondersteunde luchtkap beschermt de drager tegen vaste en vloeibare deeltjes en zorgt voor een overcapaciteit aan schone en gefilterde lucht. Dankzij de lichte overdruk biedt de luchtkap een hoge graad van bescherming, terwijl de drager de weerstand van het filter niet hoeft te overwinnen. De perfecte balans op het hoofd en het beperkte gewicht zorgen voor een hoog draagcomfort. Bovendien zijn ze aantrekkelijk geprijsd ten opzichte van de alternatieven.

WegwerpmaskersHalfgelaats-maskerRuggedragen aanblaassysteemArbin Kite
Gewicht************
Ademweerstand************
Bescherming*************
Bril- en baarddragers***********
Gebruiksgemak************
Draagcomfort**********
Aankoopprijs************
Verbruikskosten***********