Adembescherming voor duivenmelkers
Duivensport

Adembescherming voor duivenmelkers

Logo duivensport

Duivenmelkers komen in hun volière in aanraking met veel stof, afkomstig van veren en uitwerpselen. Blootstelling aan dit duivenstof kan op termijn gezondheidsklachten veroorzaken en in ernstige gevallen leiden tot een zogenaamde duivenmelkerslong, medisch bekend als extrinsieke allergische alveolitis. Deze allergische reactie van het longweefsel resulteert in kortademigheid, droge hoestbuien en een verminderde longcapaciteit. Het is van groot belang om maatregelen te treffen voordat de eerste klachten zich voordoen. Het voorkomen van het inademen van duivenstof is essentieel, dit kan effectief worden bereikt door het dragen van een geschikt stofmasker.

Arbin Kite Pro Vision masker voor duivenhouders

Waar komt duivenstof vandaan

Mest en veren zijn de belangrijkste bronnen van fijnstof bij duiven. De schadelijke eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de duivenmelkerslong, zijn afkomstig van zowel de veren als de ingedroogde ontlasting van de vogels. Dit geldt niet alleen voor duiven, maar ook voor pluimvee, parkieten en andere vogels.

Wanneer de duiven opvliegen of met hun vleugels klapperen, ontstaan stofwolken van opvliegend stof, waardoor de schadelijke deeltjes zich opnieuw in de lucht verspreiden. Daarom is het essentieel om een schoon duivenhok te onderhouden om de hoeveelheid opwaaiend stof te verminderen. Vooral tijdens het reinigen van het duivenhok bereikt de blootstelling aan stof een piek, waardoor het belangrijk is om jezelf goed te beschermen met een geschikt stofmasker.

Beste stofmasker tegen duivenstof

Binnen de duivensport zijn de verse luchtkappen van Arbin al lang bekend. Veel duivenliefhebbers vinden het prettig werken met zogenaamde ‘aangeblazen maskers’ omdat de schone lucht langs het gezicht wordt geblazen, waardoor ademen eenvoudig blijft. De Kite stofmaskers behoren tot deze categorie van aangeblazen systemen doordat er een motor in de luchtkap is geïntegreerd, waardoor de drager geen weerstand van een filter hoeft te overwinnen.

De Kite luchtkappen bieden de hoogste graad van bescherming, veel hoger dan de veelgebruikte FFP2 of FFP3 mondmaskers. Deze wegwerpmaskers worden in de praktijk vaak niet of slecht gebruikt omdat ze als vervelend, warm en vermoeiend worden ervaren.

Duivenhouder standaard vierkant

Beste masker voor duivenhouder

Kite Standaard Kite Standaard

Kite Standaard

€ 672,00 excl. BTW

Kite Pro Vision Kite Pro Vision

Kite Pro Vision

€ 782,00 excl. BTW

Kite Pro Vision Petzl lamp Kite Pro Vision Petzl lamp

Kite Pro Vision Petzl lamp

€ 844,00 excl. BTW