Arbin Kite vs. wegwerp stofmasker

Arbin Kite vs. wegwerp stofmasker

10 september 2021

Is het stofmasker veilig?

Voor elke situatie zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen. In de volksmond wordt vaak gepraat over een stofmasker, maar wat is een stofmasker en wat noemt men (onterecht) een stofmasker?

Wat is een stofmasker?

Een stofmasker is een masker dat de luchtwegen van de gebruiker beschermt tegen stofdeeltjes. Het masker dekt de neus en mond af, waardoor de gebruiker bij het ademhalen vrij is van bevuiling. Een stofmasker wordt vaak gebruikt in stoffige ruimtes bij bijvoorbeeld verbouwingen, zolders en loodsen.

Bij de stofmaskers zijn natuurlijk een hoop verschillende varianten te krijgen. Zo heb je stofmaskers die uit één geheel bestaan, stofmaskers die voorzien zijn van een uitademventiel, stofmaskers met filter erop(vaak ook halfgelaatsmaskers genoemd)  en nog veel meer. De meeste stofmaskers zijn gemaakt voor eenmalig gebruik en zijn niet voorzien van een gemotoriseerde luchttoevoer.

In de wereld van stofmaskers wordt vaak gepraat over de filterwaarde. De filterwaarde staat voor de dichtheid van het filter, des te dichter het filter des te meer het tegenhoudt. Deze filterwaardes worden gekwalificeerd met de (FF)P codes. Bij (FF)P1 wordt minimaal 78% tegengehouden, dit zijn de grote vaste deeltjes in de stof die veelal niet schadelijk zijn. Bij (FF)P2 wordt minimaal 92% tegengehouden, wat bescherming biedt tegen kleinere deeltjes. De hoogste waarde is (FF)P3, hierbij wordt minimaal 98% tegengehouden wat bescherming biedt tegen fijnstof en toxische aerosolen. 

Wat is geen stofmasker?

In zekere zin kunnen vrijwel alle luchtwegenbeschermende maskers gerekend worden tot stofmasker. In feite houdt het, wanneer je bijvoorbeeld een stoffige zolder op gaat, ook het stof tegen. Vaak worden de beschermingsmiddelen die gemaakt zijn voor werkzaamheden met bijvoorbeeld giftige gassen of bacteriën door vele mensen ook gerekend tot stofmaskers. Door deze beschermingsmiddelen als stofmasker te kwalificeren doe je het product en hoge beschermingsgraad ervan weinig eer aan. In feite zijn er vele verschillende vormen van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondmaskers, halfgelaatsmaskers, volgelaatsmaskers, persluchtmaskers enzovoorts. 

Wat biedt de beste bescherming?

De beste bescherming verschilt natuurlijk per situatie, elke omgeving en elke activiteit kan enorm verschillen. Kijk daarom altijd met een kritische blik naar de omgeving, de werkzaamheden, de betrokkenen en de gevolgen. Het is natuurlijk nooit verkeerd om voor de best mogelijke bescherming te gaan, zodat u zeker bent van veiligheid op zowel de korte als de lange termijn. 

De beste bescherming is in de meeste gevallen een volgelaatsmasker met gefilterde luchttoevoer. Een volgelaatsmasker beschermt het gehele gezicht van de gebruiker en biedt een helder vizier zodat de gebruiker een duidelijk zicht houdt op de werkzaamheden. 

Kite volgelaatsmasker

Het Kite volgelaatsmasker is voorzien van zelfstandige luchttoevoer waarin een P3 filter is verwerkt. Hierdoor wordt de gebruiker voorzien van de beste mogelijkheid op het gebied van luchtfiltering (99,87% filteringswaarde). Door de zelfstandige luchttoevoer die gemonteerd is óp de Kite is er geen slang naar een luchttank of rug-unit benodigd. Dit geeft de gebruiker volledige bewegingsvrijheid tijdens de werkzaamheden!

Meer weten? Neem contact met ons op!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf of organisatie? Neem contact op en we helpen je graag verder.