Wegwerp mondmaskers: een overzicht

Wegwerp mondmaskers: een overzicht

10 oktober 2022

Wegwerp mondmaskers omvatten een breed scala aan kapjes die de mond en neus bedekken en die ontworpen zijn voor eenmalig gebruik. Deze omvatten chirurgische mondmaskers (FFP1), evenals FFP2- en FFP3-maskers. Ze bestaan meestal uit meerdere lagen non-woven materiaal, zoals polypropyleen, en bieden bescherming tegen rondvliegende aerosolen en stofdeeltjes. Deze maskers zijn populair geworden tijdens pandemieën zoals COVID-19, maar worden ook routinematig gebruikt in medische en industriële settings.

Wat is een stofmasker?

Wegwerp stofmaskers, ook bekend als Filtering Face Piece (FFP) maskers, zijn ontworpen om de drager te beschermen tegen schadelijke deeltjes in de lucht. Deze maskers worden opgedeeld in drie categorieën op basis van hun mate van bescherming. FFP1 maskers hebben een protectiefactor van 4, voor FFP2 en FFP3 maskers is deze factor respectievelijk 10 en 50. De protectiefactor geeft aan hoeveel keer schoner de ingeademde lucht is in vergelijking met de lucht buiten het masker. Bij een FFP1 masker is de ingeademde lucht dus vier keer schoner dan de omgevingslucht. Dit classificatiesysteem helpt gebruikers bij het kiezen van het juiste type masker, afhankelijk van de specifieke omgeving en het risico op blootstelling aan schadelijke deeltjes.

Overzicht FFP1, FFP2 en FFP3 mondmaskers

Voordelen van wegwerp mondmaskers:

  • Goedkoop bij sporadisch gebruik: Alle types wegwerp mondmaskers zijn over het algemeen betaalbaar, vooral bij aankoop in grote hoeveelheden. Dit maakt ze economisch aantrekkelijk voor incidenteel gebruik, zoals bijvoorbeeld bij eenmalige en kortstondige zaag- of freeswerken.
  • Zeer snel en gemakkelijk in gebruik: Ze zijn eenvoudig op te zetten en af te doen, zonder dat er ingewikkelde instructies of aanpassingen nodig zijn. Dit maakt ze bijzonder handig voor mensen die snel bescherming nodig hebben zonder al te veel gedoe.
  • Lichtgewicht: Het lichte materiaal van wegwerp mondmaskers maakt ze comfortabel om te dragen tijdens korte periodes van gebruik. Van zodra de gebruiker langdurig een wegwerp mondmasker moet dragen wordt het al snel zeer oncomfortabel.

Nadelen van wegwerp mondmaskers:

  • Oncomfortabel bij langdurig gebruik: Zelfs de hoogwaardige FFP2- en FFP3-maskers kunnen na langdurig dragen ongemakkelijk aanvoelen. De elastische bandjes kunnen irritatie achter de oren veroorzaken, en het strakke ontwerp kan ademhalingsproblemen veroorzaken bij sommige gebruikers. Het filterdoek zorgt namelijk voor een hoop extra ademweerstand, de gebruiker moet steeds op eigen kracht de lucht door het mondmasker zuigen.
  • Duur bij geregeld gebruik: Voor personen die dagelijks een mondmasker moeten dragen, kunnen de kosten snel oplopen. Wegwerp mondmaskers moeten na elk gebruik worden weggegooid, wat op de lange termijn duurder veel duurder uitkomt dan herbruikbare alternatieven.
  • Heel beperkte bescherming: Hoewel FFP2- en FFP3-maskers een hoger filtratieniveau hebben dan chirurgische maskers, bieden ze nog steeds beperkte bescherming tegen bepaalde deeltjes, zoals fijne partikels. Bovendien moeten ze correct worden gedragen en regelmatig worden vervangen om effectief te blijven, wat een uitdaging kan zijn voor sommige gebruikers.

Alternatief voor wegwerp mondmaskers

Er zijn verschillende alternatieven mogelijk voor wegwerp mondmasker. Het alternatief met het meeste comfort en de beste bescherming is de zogenaamde motoraangedreven adembescherming, ook wel PAPR genoemd. Deze toestellen bestaan uit een motorunit die de omgevingslucht aanzuigt en door een filter trekt. De zuivere lucht wordt dan continue tot bij het aangezicht van de gebruiker geblazen. Men moet niet meer op eigen kracht door het filter zuigen en dankzij de motor ontstaat er een overdruk aan schone lucht in de luchtkap. Zowel qua comfort en beschermingsniveau scoren deze oplossingen dus vele male beter dan de wegwerp mondmaskers.

Terwijl wegwerp mondmaskers na elk gebruik moeten worden weggegooid, zijn motoraangedreven luchtkappen herbruikbaar en kunnen ze lang meegaan bij correct onderhoud. Dit maakt ze kosteneffectiever op de lange termijn, vooral in omgevingen waar regelmatig bescherming nodig is.

Raadpleeg onze vergelijking van de verschillende adembeschermingsmiddelen voor de voor- en nadelen van elke oplossing. Afhankelijk van de situatie en de soort vervuiling moet gekeken worden wat het beste op uw noden aansluit.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf of organisatie? Neem contact op en we helpen je graag verder.