Wat is afhankelijke adembescherming?

Wat is afhankelijke adembescherming?

16 mei 2024

Er zijn talloze verschillende adembeschermingsmiddelen op de markt, allemaal met specifieke eigenschappen en voordelen. Bij het selecteren van adembescherming is het dan ook belangrijk te kijken welke eigenschappen het beste aansluiten bij de situatie en het type luchtvervuiling waarmee men wordt geconfronteerd. Een eerste stap bestaat erin om een keuze te maken tussen afhankelijke en onafhankelijke adembescherming. Beide opvattingen zijn namelijk fundamenteel verschillend.

Afhankelijke adembescherming

Alle ademhalingsbeschermingsmiddelen zijn op te delen in twee categorieën: afhankelijke adembescherming enerzijds en onafhankelijke adembescherming anderzijds. Bij afhankelijke adembescherming is men – zoals al de naam doet vermoeden – afhankelijk van de omgevingslucht waarin men zich bevindt. De gebruiker zuigt namelijk de directe omgevingslucht aan, die met behulp van filters wordt gezuiverd tot schone ademlucht. Er wordt dus gefilterde omgevingslucht ingeademd. Dit in tegenstelling tot onafhankelijke adembescherming waarbij de schone lucht van buitenaf via luchtslangen wordt aangevoerd. Lees hier meer over onafhankelijke adembescherming.

Voordelen van afhankelijke adembescherming

Hoewel de beschermingsgraad bij onafhankelijke adembescherming vaak hoger ligt dan bij afhankelijke adembescherming, wordt er in veel gevallen toch gekozen voor afhankelijke adembescherming. De belangrijkste reden hiervoor is het hoge gebruiksgemak. Er wordt doorgaans enkel voor onafhankelijke adembescherming gekozen bij kritieke toepassingen of wanneer de er sprake is van zeer sterke (gevaarlijke) luchtvervuiling.

Bij filtersystemen ervaart de gebruiker veel bewegingsvrijheid en wordt hij/zij bijvoorbeeld niet gehinderd door persluchtslangen of zware zuurstofflessen op de rug. De beschermingsmiddelen zijn heel eenvoudig in gebruik. Het volstaat om het masker of de luchtkap op het hoofd te zetten en men kan meteen aan het werk. Bovendien zijn de verwisselbare filters zo ontworpen dat ze snel en eenvoudig kunnen worden vervangen.

In veel gevallen bieden filtersystemen voldoende bescherming, in deze situaties is de keuze voor afhankelijke adembescherming dan ook voor de hand liggend.  

Verschillende types afhankelijke adembescherming

Binnen de categorie van afhankelijke adembescherming kan er nog een opdeling worden gemaakt. Gaande van eenvoudige wegwerp stofmaskers tot motoraangedreven luchtkappen. De Arbin Kite luchtkappen behoren tot deze laatste groep. De ingebouwde motor creëert voor een overdruk aan zuivere lucht in de luchtkap en zorgt zo voor een hoge graad van bescherming.  

Bekijk onze vergelijking van adembeschermingsmiddelen voor een volledig overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden.  

Voorwaarden voor afhankelijke adembescherming

Opgelet, er zijn enkele voorwaarden waar aan voldaan moet zijn vooraleer men kan kiezen voor een afhankelijk ademhalingsbeschermingsmiddel:

  • Het zuurstofgehalte in de omgevingslucht moet minstens 19% vol. Bedragen (percentage is afhankelijk van lokale regelgeving).
  • De aanwezige luchtvervuiling is gekend en het filtermateriaal is hiervoor geschikt.
  • De concentratie van de schadelijke stof ligt binnen het toegestane gebied van het gekozen filtersysteem.
Afhankelijke adembeschermings luchtkap Kite Pro Vision
De Arbin Kite als voorbeeld voor afhankelijke adembescherming

Meer weten? Neem contact met ons op!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf of organisatie? Neem contact op en we helpen je graag verder.