Gevaren van het inademen van kwartsstof

Gevaren van het inademen van kwartsstof

05 juli 2024

In de wereld van bouw en industrie schuilt een onzichtbare vijand die een ernstige bedreiging vormt voor de gezondheid van vele professionals: kwartsstof. Deze microscopisch kleine deeltjes, die vrijkomen bij het bewerken van materialen zoals beton en keramiek, kunnen diep in de longen doordringen en blijvende schade veroorzaken. Maar hoe schadelijk is kwartsstof precies, en wat kun je doen om jezelf hiertegen te beschermen?

Kwartsstof, ook bekend als silica stof, is een verzamelnaam voor fijn stof dat vrijkomt bij werkzaamheden waarbij siliciumdioxide (SiO2) wordt bewerkt. Dit komt veel voor in materialen zoals zand, beton, bakstenen, en keramiek. Wanneer deze materialen worden gesneden, geboord, gemalen of op een andere manier bewerkt, komen er microscopisch kleine deeltjes vrij die kwartsstof vormen. Deze deeltjes zijn vaak zo klein dat ze onzichtbaar zijn voor het blote oog, hierdoor kunnen eenvoudig ingeademd worden.

Hoe schadelijk voor de gezondheid is kwartsstof?

Silica is het grootste gezondheidsrisico voor bouwvakkers na asbest. Kwartsstof is extreem schadelijk, met name voor de longen. Bij inademing kunnen de kleine deeltjes diep in de longen doordringen en daar blijvende schade veroorzaken. Langdurige blootstelling aan kwartsstof kan leiden tot ernstige ziekten zoals silicosis, een ongeneeslijke longziekte die wordt gekenmerkt door ontsteking en littekenvorming in de longen. Daarnaast verhoogt blootstelling aan kwartsstof het risico op het ontwikkelen van longkanker, chronische bronchitis, en andere luchtwegaandoeningen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft kwartsstof dan ook geclassificeerd als een groep 1 kankerverwekkende stof.

Steenslijper volledig

Hoe kan je jezelf optimaal tegen kwartsstof beschermen?

Bescherming tegen kwartsstof is van cruciaal belang voor iedereen die in aanraking komt met materialen die silica bevatten. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om de blootstelling te minimaliseren en je gezondheid te beschermen. Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) is essentieel. Dit omvat:

  • Stofmaskers of adembeschermingsmiddelen: Het dragen van een geschikt stofmasker of ademhalingsbeschermingsmiddel met een P3-filter voorkomt dat je kwartsstof inademt. Deze maskers zijn speciaal ontworpen om de kleine deeltjes tegen te houden. De verse luchtsystemen van Arbin bieden deze hoge mate van bescherming in combinatie met uitstekend draagcomfort. De Kite luchtkappen zijn dan ook een essentieel onderdeel van de uitrusting van veel professionals.

Naast het dragen van PBM’s, zijn er ook preventieve maatregelen die genomen kunnen worden:

  • Ventilatie: Zorg voor een goede ventilatie op de werkplek om de concentratie van kwartsstof in de lucht te verminderen.
  • Natte verwerking processen: Gebruik natte werkmethoden waar mogelijk. Het bevochtigen van materialen kan helpen om de hoeveelheid vrijgekomen stof te verminderen.

Door een combinatie van persoonlijke beschermingsmiddelen en preventieve maatregelen kunnen we de blootstelling aan kwartsstof effectief verminderen en onze gezondheid beschermen. Het is belangrijk om altijd de juiste maatregelen te nemen en alert te blijven op de mogelijke gevaren van kwartsstof in de werkomgeving.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf of organisatie? Neem contact op en we helpen je graag verder.